8.9

4.5/5

Als een van de grootste leveranciers van inductie fornuizen krijgen wij dagelijks veel vragen over het aansluiten van inductie fornuizen.

Alles over het aansluiten van inductiefornuizen

Vandaar dat we proberen om op deze plek uit te leggen hoe een inductiefornuis veilig en betrouwbaar aangesloten zou moeten worden. Om te beginnen alvast onze disclaimer: u dient altijd een erkende installateur uw luxe inductie fornuis aan te laten sluiten. 

Krachtstroom

Om maar met de deur in huis te vallen: alle inductiefornuizen in ons assortiment moeten aangesloten worden op zogenaamde krachtstroom. Essentieel daaraan is faseverschuiving tussen de fasen, waarmee het maximale vermogen dat geleverd kan worden flink verhoogd wordt. Vanwege de hoge retourstroom over de nul is het ook de enige manier om een inductie fornuis veilig te kunnen aansluiten.

| FornuizenPlaza Nederland

Kostbaar?

Nee, in veel gevallen niet. De overheid heeft, om te beginnen, het tarief van het standaard vastrecht voor een 3 fasen aansluiting gelijk getrokken aan het 1 fasen aansluittarief.

Ten tweede zijn er veel huishoudens die inmiddels voorzien zijn van een krachtaansluiting. Of zijn mensen het toch van plan om een krachtaansluiting aan te vragen vanwege zonnepanelen, warmtepomp, sauna of een elektrische auto.

Hoe controleer ik of ik 3 fasen heb?

Van onderaf wordt de huisaansluiting aangevoerd. Op onderstaande foto kunt u duidelijk 3 hoofdzekeringen zien. Treft u in uw meterkast niet iets soortgelijks aan dan heeft u met zekerheid geen krachtstroom. U kunt trouwens op een energierekening zien welke aansluiting u in uw woning heeft.

 
| FornuizenPlaza Nederland

Gebruikt een inductiefornuis veel stroom?

Deze vraag wordt ons vaak gesteld en om te beginnen gebruikt een inductiefornuis niet meer, in de regel eerder minder energie, dan een vergelijkbaar gasfornuis of het vergelijkende inductie fornuis uitgevoerd met een gaskookplaat.

Ik beschik nog niet over een krachtaansluiting wat moet ik dan doen?

Als u nog niet beschikt over een krachtaansluiting moeten met zekerheid de volgende zaken geregeld worden:

  • Aanvragen krachtaansluiting bij de netbeheerder
  • Aanpassen meterkast naar krachtaansluiting door een installateur
  • Plaatsen van een fornuisgroep en eventueel aardlekschakelaar in de meterkast en 5-aderige bekabeling van de meterkast naar het fornuis
 

Ik heb wel een krachtaansluiting in mijn woning maar kook nog op gas?

U wilt een inductiefornuis plaatsen op plek waar nu nog op gas gekookt wordt. In de meeste gevallen dient u dan door uw installateur een fornuisgroep te laten plaatsen van 3~N380Vac.

Waarom wordt een inductiefornuis zonder stekker geleverd?

De reden dat inductie fornuizen worden geleverd zonder stekker is eenvoudig. U kunt een krachtstroom apparaat onherstelbaar beschadigen door het onjuist aansluiten. Daarnaast kan er brandgevaar ontstaan indien u niet deugdelijk aansluit. Laat daarom een fornuis altijd deskundig aansluiten.

 

Hoe kan een inductiefornuis het beste worden aangesloten?

Wij weten dat er veel gebruik gemaakt wordt van perilex aansluitingen. In de praktijk loopt er echter ( ook bij een fornuis onder de 15.6kW) teveel retourstroom over de nul.

Wij adviseren om gebruik te maken van ons installatiepakket waarin inbegrepen toereikende bekabeling en lasklemmen). Een fornuis hoeft namelijk niet voorzien te zijn van een stekkerbare verbinding. De fornuisgroep automaat is de manier om het fornuis spanningsloos te kunnen maken vanuit de meterkast.

Mijn installateur klaagt over het hoge aansluitvermogen

Om te beginnen moeten fornuizen worden gespecificeerd door de
fabrikant op het hoogst haalbare vermogen dat bereikt zou kunnen worden. Voor inductiefornuizen pakt deze afgeven waarde relatief gezien snel hoog uit ten opzichte van het gebruik wat u in de praktijk zou kunnen halen. Het wordt namelijk een hele uitdaging om de oven of alle ovens en alle inductiezones tegelijkertijd zover te gebruiken dat ze tegelijkertijd het maximale vermogen afnemen.  

In de praktijk zien wij dan ook dat alle inductiefornuizen worden aangesloten op een fornuisgroep van 16A waardoor het maximaal afgenomen vermogen 15.6 kW kan zijn. Bij normaal gebruik zien we dat het vermogen van de inductiefornuizen zelden toch nooit boven de 15.6 kW afgenomen vermogen uit komen.

U hoeft ook niet bang te zijn dat het tot onveilige situaties leidt. Immers is het fornuis gezekerd tot een maximaal verbruik van
15.6 kW, waardoor uw fornuisgroep het gehele fornuis zal uitschakelen.

Toch nog vragen?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen en of opmerkingen. Neem dan gerust contact met ons op!

Bent u op zoek naar sfeervol koken?

Bel SNEL
Ovens
Ovens
Breedte
Breedte
Kleur
Kleur
Merk
Merk
Meer
Stijl
Stijl

Snel naar...

Ovens
Ovens
Breedte
Breedte
Kleur
Kleur
Merk
Merk
Meer
Stijl
Stijl

Snel naar...